Op donderdag 14 maart, Wereldnierdag, staan het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis stil bij het belang van gezonde nieren maar ook bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van nierproblemen. Doel van deze campagne? "Bewustwording creëren over het belang van gezonde nieren" aldus Dr. Katrien Blanckaert, Nefroloog A.S.Z. en Prof. Dr. Bruno Van Vlem, diensthoofd Nefrologie OLV. 

In de inkomhal van de beide ziekenhuizen zal er op donderdag 14 maart een infostand staan waar onze zorgverleners alle geïnteresseerden graag informeren over nierziekten. In het A.S.Z. op campus Aalst zal je tussen 9u - 13u & 13u30 - 16u terechtkunnen aan de infostand. In het OLV Ziekenhuis Aalst kan je terecht aan de infostand van 9u30 - 12u & 13u30 - 16u.

Prof. Dr. Bruno Van Vlem, diensthoofd Nefrologie OLV: "Om het belang van gezonde nieren en bloeddruk in de kijker te zetten, zullen we op 14 maart, ter gelegenheid van World Kidney Day, een aantal initiatieven voorzien in de inkomhal van beide Aalsterse ziekenhuizen. Patiënten zullen geïnformeerd worden over de preventie, detectie en opvolging van nierinsufficiëntie."

We voorzien de mogelijkheid om gratis jouw bloeddruk te laten meten, een preventieve maatregel om nierproblemen vroegtijdig vast te stellen. Tevens bieden we urinesticks aan, dat zijn teststrookjes om in de urine te dompelen, zo krijgt de arts een idee van de hoeveelheid eiwitten in de urine. Dat stickje detecteert albumine. Wijst de test op te veel albumine in de urine, dan verwijzen je graag door naar jouw huisarts om na te gaan of je een aandoening hebt die gepaard kan gaan met nierproblemen (diabetes, hoge bloeddruk, chronische ontstekingsziekte of infectie van de urinewegen). 

Dr. Katrien Blanckaert, nefroloog A.S.Z.: "Nieren zijn vitale organen in het lichaam: ze verwijderen afvalstoffen, zout en overtollig water uit je bloed. Daardoor helpen ze o.a. je bloeddruk te regelen. Daarnaast zijn ze ook erg belangrijk om je botten gezond te houden en stimuleren ze de aanmaak van rode bloedcellen. De werking van je nieren is absoluut levensnoodzakelijk, we willen dan ook op deze dag bewustwording creëren over hoe je het risico op nierproblemen kan beperken."

Om het risico op nierproblemen te beperken kan je enkele acties ondernemen. Het is belangrijk om fit en actief te blijven. Dat is niet alleen goed voor de nieren, maar ook voor je algemene gezondheid. Daar hoort natuurlijk ook bij dat je gezond probeert te eten en op je gewicht moet letten. Voorts laat je best regelmatig je bloed controleren en houd je je bloeddruk in de gaten. Voldoende water drinken en niet roken beperkt de kans op nierproblemen.  

Meer info over nierziekten vind je hier:

 

wereldnierdag_ASZ_OLV_AZORG